presentació

estacions transformadores és una iniciativa de trobades regulars amb dos objectius: 1. Intercanviar experiències i treballs al voltant de l’arquitectura i disciplines afins; 2. Posar sobre la taula temes abstractes, sobre els que reflexionar i discutir, per a enriquir-nos en el diàleg i compartir els dubtes.

Les trobades consisteixen en monografies temàtiques, que generaran 3 sessions diferents:
Projectes o treballs: consistent en la possibilitat de mostrar la feina de cadascú, sempre relacionada amb la temàtica.
Projecció: ficció o documental, permet un nou punt de vista sobre el tema a debat.
Visita: d'algun lloc o projecte, que ens il·lustri estratègies o disfuncions.

Estem oberts a la recepció de propostes de projectes, projeccions i visites per als pròxims temes (vegeu llistat).

18 de maig 2009

ET4. transformació. presentació 1: urban forest (Halle, Alemanya)

L'Eugènia Vidal i el Xavi Ortiz ens va explicar la seva proposta guanyadora en el concurs Europan de 2006 per a la ciutat de Halle, a l'antiga DDR.
Es tracta d'un projecte de transformació urbana d’una ciutat en regressió. La zona d’actuació és la porta d’entrada a la ciutat. Com transformar el que està en desaparició? Té sentit proposar noves estructures? Com es dota de nou caràcter els buits que es generen?
El projecte és un tapís regular d’arbres ordenats per espècies. Es dota el lloc d’identitat de manera autogestionada, colonitzant amb ordre la vegetació salvatge. Generació d’urbanitat. Imatge d’optimisme. Les torres com a símbol del que la ciutat havia estat, i del que ara és, una decadència. Com transformar aquest símbol? Com convertir-lo en optimista, en generació de futur? Com mantenir una cosa que ha perdut la seva utilitat? Estem mentalment preparats per gestionar el buit, el decreixement? Convertir el no-res en un lloc a l’espera que la ciutat torni a funcionar, que canviï el cicle econòmic. Arquitectura sense edificis.Com amb petits estímuls podem generar tendències positives, transformacions? Urbanisme “low-cost”?
ET