presentació

estacions transformadores és una iniciativa de trobades regulars amb dos objectius: 1. Intercanviar experiències i treballs al voltant de l’arquitectura i disciplines afins; 2. Posar sobre la taula temes abstractes, sobre els que reflexionar i discutir, per a enriquir-nos en el diàleg i compartir els dubtes.

Les trobades consisteixen en monografies temàtiques, que generaran 3 sessions diferents:
Projectes o treballs: consistent en la possibilitat de mostrar la feina de cadascú, sempre relacionada amb la temàtica.
Projecció: ficció o documental, permet un nou punt de vista sobre el tema a debat.
Visita: d'algun lloc o projecte, que ens il·lustri estratègies o disfuncions.

Estem oberts a la recepció de propostes de projectes, projeccions i visites per als pròxims temes (vegeu llistat).

23 de desembre 2011

ET09.Ecoeficàcia.Visita.report


El projecte d’aquesta escola bressol pública projectada per eco-arquitectura prové d’un concurs convocat per l’ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçanes amb una voluntat tant política com pedagògica de crear una escola bressol fora del paràmetres convencionals d’escola pública.
L’edifici s’organitza al voltant d’un pati central sobre el que giren els espais de circulació de l’escola col.locant en el costat sud totes les aules . Aquestes aules adopten una geometria hexagonal sobre la qual hi ha una cúpula el.líptica de totxo ecològic BTC; aquest tipus de configuració afavoreix amés la disposició circular dels nens dins les aules.
L’edifici té una gran riquesa de recursos pensats per afavorir el desenvolupament creatiu dels nens ; contacte directe amb la natura , utilització dels colors dins l’escola , presencia de quarç rosa i flors de Bach en totes les aules ; amb el que la idea d’ecologia dins l’arquitectura no està limitada a la utilització de recursos tècnics per a la construcció del edifici sinó que s’entén d’una manera més global posant especial atenció de la formació del nen que en aquest projecte és el veritable protagonista del espai .
La pràctica totalitat dels elements constructius del edifici estan pensats des de la bioconstrucció utilitzant-se el totxo de terra comprimida BTC per a les parets estructurals i les cúpules , sent l’estructura de la coberta de bigues de pi i avet laminades i reutilitzant tècniques antigues com els murs de tapial o el trencadís per a recobriment de les cúpules.