presentació

estacions transformadores és una iniciativa de trobades regulars amb dos objectius: 1. Intercanviar experiències i treballs al voltant de l’arquitectura i disciplines afins; 2. Posar sobre la taula temes abstractes, sobre els que reflexionar i discutir, per a enriquir-nos en el diàleg i compartir els dubtes.

Les trobades consisteixen en monografies temàtiques, que generaran 3 sessions diferents:
Projectes o treballs: consistent en la possibilitat de mostrar la feina de cadascú, sempre relacionada amb la temàtica.
Projecció: ficció o documental, permet un nou punt de vista sobre el tema a debat.
Visita: d'algun lloc o projecte, que ens il·lustri estratègies o disfuncions.

Estem oberts a la recepció de propostes de projectes, projeccions i visites per als pròxims temes (vegeu llistat).

24 de desembre 2011

ET9.Ecoeficàcia


Qualsevol arquitectura transforma un medi natural que ens hostil en un nou medi artificial on les condicions ambiental ens són més favorables . L’arquitectura s’entendria així com a una membrana que fa de mediadora de fluxos energètics (aire, temperatura,llum) modificant-los per que ens siguin menys agressius .Aquesta idea d’arquitectura com a membrana entra en crisis al llarg del segle XX degut a la invenció i posterior popularització de tecnologia que permet assolir uns grans nivells de confort ambiental al interior dels edificis tenint com a contrapartida la malversació de recursos energètics. La mirada des de l’ecoeficàcia tornaria a replantejar aquesta relació entre medi natural/medi artificial pretenent trobar un camí d’equilibri entre unes condicions ambientals a les que segurament ens seria difícil renunciar i un ús raonable dels recursos del medi ambient.
La bona imatge que comporta l’utilització d’un vocabulari políticament correcte com a eina de màrqueting amb la constant reiteració dels termes “sostenible” , “ecològic” o “ecoeficient” per a justificar la construcció de pràcticament qualsevol edifici , des de la més comú promoció immobiliària fins al més espectacular edifici-icona , ens fa replantejar el perill de la banalització en el que aquests conceptes poden arribar a caure i d’intentar reflexionar sobre aquestes idees més enllà dels tòpics.