presentació

estacions transformadores és una iniciativa de trobades regulars amb dos objectius: 1. Intercanviar experiències i treballs al voltant de l’arquitectura i disciplines afins; 2. Posar sobre la taula temes abstractes, sobre els que reflexionar i discutir, per a enriquir-nos en el diàleg i compartir els dubtes.

Les trobades consisteixen en monografies temàtiques, que generaran 3 sessions diferents:
Projectes o treballs: consistent en la possibilitat de mostrar la feina de cadascú, sempre relacionada amb la temàtica.
Projecció: ficció o documental, permet un nou punt de vista sobre el tema a debat.
Visita: d'algun lloc o projecte, que ens il·lustri estratègies o disfuncions.

Estem oberts a la recepció de propostes de projectes, projeccions i visites per als pròxims temes (vegeu llistat).

22 de desembre 2010

ET7. visita. forma. report

La vall d'en Joan, acompanyats per la Teresa Galí i en Jordi Nebot.



La geometria generadora de forma condiciona la intervenció a través de diverses variables sovint contradictòries entre elles: uns bancals evocadors d'un paisatge cultivat com a imatge de projecte, la importància dels drenatges de l'aigua bruta com a generadors de pendents, un procés de compactació natural de les deixalles que canvia els pendents al llarg del temps, la geometria pròpia del funcionament de l'abocador preexistent...

El temps és un agent del projecte: la vegetació es distribueix segons patrons que s'apliquen de manera gairebé homogènia i en què la varietat la produeix el pas del temps, tot afavorint l'arrelament d'unes espècies en alguns indrets enlloc d'altres (assolellament, escorrenties...). Les espècies s'aniran succeint: plantacions de gramínies per la millora de la terra, espècies invasives de solana, espècies d'obaga que es propagaran més tard, espècies del parc que colonitzaran al final.
El projecte és en gran mesura un seguit de regles del joc que permeten anar-lo adaptant a les preexistències, als diversos agents que intervenen en el procés i al pas del temps.
Defensa del projecte com a sistema que permet entendre els processos, en què després decisions com els materials a utilitzar ja són d'ordre menor.
Procés de llarg recorregut que permet aprendre'n i tenir-ne una visió crítica per aportar millores en futurs projectes.


Fugaç visita a la seu de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes. Una plaça buida amb el teló de fons d'una façana escenogràfica (la gran obertura de l'escala, el balcó de l'alcalde) és el preludi d'una plaça interior, recollida i agradable. L'escala del dia de festa major i l'escala del dia a dia. Al voltant, habitatges socials amb solucions enginyoses i aparentment econòmiques.