presentació

estacions transformadores és una iniciativa de trobades regulars amb dos objectius: 1. Intercanviar experiències i treballs al voltant de l’arquitectura i disciplines afins; 2. Posar sobre la taula temes abstractes, sobre els que reflexionar i discutir, per a enriquir-nos en el diàleg i compartir els dubtes.

Les trobades consisteixen en monografies temàtiques, que generaran 3 sessions diferents:
Projectes o treballs: consistent en la possibilitat de mostrar la feina de cadascú, sempre relacionada amb la temàtica.
Projecció: ficció o documental, permet un nou punt de vista sobre el tema a debat.
Visita: d'algun lloc o projecte, que ens il·lustri estratègies o disfuncions.

Estem oberts a la recepció de propostes de projectes, projeccions i visites per als pròxims temes (vegeu llistat).

02 de desembre 2009

ET5. projecció. Dubai

Dubai, construïnt un somni, 30 minuts, TV3 06/04/2008

Do buy! A Dubai documentary (part 1) autor: Omair Barkatulla I part 2 I part 3

Espai

Paradís artificial al desert: torres, pistes d'esquí, piscines descobertes. Construir noves illes davant del desert, aconseguint sortir al mapa del segle XXI: el Google Earth. Construcció del poder mitjançant un canvi radical de sector productiu. Mínims impostos i mà d'obra barata permeten actuacions accelerades i monumentals. On fins no fa pas massa l’única riquesa era la recol·lecció de perles, quasi sense petroli i sense indústria, el sector especulatiu financer i l'especulació immobiliària inicien una cursa cap endavant per importar en massa el model de luxe occidental a base d'inflar una bombolla.

Temps

Velocitat. Sacralització del present, tot preferint equivocar-se a no fer res. L'espurna d'una imatge virtual (el despertar del desig, la formalització d'un somni), que un cop feta realitat deixa d'interessar (la torre més alta, l'hotel més luxós, l'arxipèlag més espectacular). El desig immediat com a fenomen de les societats contemporànies. El temps no hi existeix. L'arquitectura feta desig. Fugida d'una realitat física hostil més que una adaptació, l'obtenció de somnis i imaginaris aliens, de nou ric. La potència sense el control. Hipercapitalisme del present absolut. Arquitectura de la llum, d'un present que aspira a encetar futurs sense mirar al passat.

Context

Sublimació d'un món, d'un període especulatiu que ha entrat en crisi. El desig com a motor, l'especularitat com a reclam, la novetat, aconseguir l'impossible. Construir amb materials i energies forànies. Arquitectura amb voluntat d'eliminació del tedi, en paral·lel a la societat occidental contemporània: filtres entre nosaltres i la realitat que ens envolta, pròtesis que ens amplien les possibilitats però ens separen de la realitat més immediata (mòbils, facebooks, ipods...). Com relacionar, avui, aquest fenomen amb la contextualització física de l'arquitectura, que encara ens lliga a entorns reals? El context contemporani pot ser la realitat virtual?