presentació

estacions transformadores és una iniciativa de trobades regulars amb dos objectius: 1. Intercanviar experiències i treballs al voltant de l’arquitectura i disciplines afins; 2. Posar sobre la taula temes abstractes, sobre els que reflexionar i discutir, per a enriquir-nos en el diàleg i compartir els dubtes.

Les trobades consisteixen en monografies temàtiques, que generaran 3 sessions diferents:
Projectes o treballs: consistent en la possibilitat de mostrar la feina de cadascú, sempre relacionada amb la temàtica.
Projecció: ficció o documental, permet un nou punt de vista sobre el tema a debat.
Visita: d'algun lloc o projecte, que ens il·lustri estratègies o disfuncions.

Estem oberts a la recepció de propostes de projectes, projeccions i visites per als pròxims temes (vegeu llistat).

23 de desembre 2008

ET02. visita 1. barri gaudí



El primer que vam visitar a Reus va ser el Barri Gaudí, de Ricardo Bofill. El projecte, de l'època més transgressora del Bofill, és un projecte d’habitatge social d’escala urbana, el primer de dimensions importants on experimentà amb els espais comuns per tal de fomentar les relacions entre veïns.

Habitants amb pocs recursos econòmics. Deixadesa de la urbanització del propi barri i els entorns. Mal estat dels edificis. Poc o gens de manteniment. Olor de cus-cus. Espais comuns molt generosos, però buits: ni plantes, ni pelfuts davant les portes, ni converses. Experiments cromàtics pop del Bofill del moment. Colors intensos, a voltes foscos, en les galeries comunes, que contrasten amb els acabats ceràmics de la resta dels edificis. Una altra ciutat a les terrasses.

ET