presentació

estacions transformadores és una iniciativa de trobades regulars amb dos objectius: 1. Intercanviar experiències i treballs al voltant de l’arquitectura i disciplines afins; 2. Posar sobre la taula temes abstractes, sobre els que reflexionar i discutir, per a enriquir-nos en el diàleg i compartir els dubtes.

Les trobades consisteixen en monografies temàtiques, que generaran 3 sessions diferents:
Projectes o treballs: consistent en la possibilitat de mostrar la feina de cadascú, sempre relacionada amb la temàtica.
Projecció: ficció o documental, permet un nou punt de vista sobre el tema a debat.
Visita: d'algun lloc o projecte, que ens il·lustri estratègies o disfuncions.

Estem oberts a la recepció de propostes de projectes, projeccions i visites per als pròxims temes (vegeu llistat).

03 de febrer 2012

ET10.Escales.Presentació 2


"Playhouse-La casita" Anna i Eugeni Bach

Aquesta petita caseta situada a la Granja de Pälölä a Nummi Pusula (Finlandia) es basa principalment en una secció, que es la estructura, molt simple, que es repeteix en dos mòduls iguals però orientats en direccions oposades. Un d’aquests mòduls és a doble alçada (a la escala dels nens), el que permet que un adult pugui entrar en la casa sense tenir que ajupir-se. L’altre mòdul té dos nivells, connectats per una senzilla escala permetent un joc més complex en l’interior.
Aquest senzill punt de partida permet que des del exterior la caseta tingui la presència d’un element gairebé abstracte sense referències a l’escala, mentre que en l’interior, al creuar-se els dos mòduls, s’identifiqui la secció prototípica d’una casa de nens amb les seves dos cobertes simètriques, com las que nosaltres mateixos dibuixàvem de petits.
L’interior es converteix així en la reducció essencial del que els nens entenen com una casa: un espai més gran que podria ser el saló, un espai a menor alçada on podria anar la cuina y el menjador, i un altell a dalt, on podria haver-hi les habitacions. Una casa completa, reduïda en 13,5 m2. La abstracció del interior també permet fer volar la imaginació, i aquells espais que podrien identificar-se a un interior domèstic, es converteixen de sobte en las masmorres d’un castell medieval, i l’altell en la torre principal des de la que disparar fletxes als enemics.