presentació

estacions transformadores és una iniciativa de trobades regulars amb dos objectius: 1. Intercanviar experiències i treballs al voltant de l’arquitectura i disciplines afins; 2. Posar sobre la taula temes abstractes, sobre els que reflexionar i discutir, per a enriquir-nos en el diàleg i compartir els dubtes.

Les trobades consisteixen en monografies temàtiques, que generaran 3 sessions diferents:
Projectes o treballs: consistent en la possibilitat de mostrar la feina de cadascú, sempre relacionada amb la temàtica.
Projecció: ficció o documental, permet un nou punt de vista sobre el tema a debat.
Visita: d'algun lloc o projecte, que ens il·lustri estratègies o disfuncions.

Estem oberts a la recepció de propostes de projectes, projeccions i visites per als pròxims temes (vegeu llistat).

23 de maig 2008

algunes notes sobre "permanències"

La permanència de la ciutat: allò que resisteix el pas del temps és la ciutat, no l’arquitectura. A les ciutats milenàries el temps es llegeix en metres, en la distància que separa la ciutat actual de les passades....

L’essència d’allò que roman: de què parlem quan parlem de permanència, d’allò físic integrant de l’element original o del concepte que ha sobreviscut a través de diferents materialitzacions? Importància de la planta en les restes arqueològiques.

Les interpretacions culturals de les permanències: per què algunes cultures valoren més el testimoni físic, altres el valor simbòlic, unes terceres la conceptualització, etc. Què tenen en comú els països nòrdics, el Japó o les cultures nòmades, a banda del seu exotisme?

La veneració del passat: per a qui, o amb quina finalitat conservem el patrimoni arquitectònic? Com pot ser que cultures com Xina o Japó venerin certes estructures, sobretot religioses, del passat i en canvi menyspreen el passat més immediat? Són dues cares d’un mateix fenòmen? Com la preservació d’espais naturals, que ens permet contaminar altres espais menys afortunats?

La diferenciació entre permanència i intervenció: amb la conciència del propi moment històric, el moviment modern induí a la diferenciació radical entre projecte i preexistència, tant si es tracta d’altres arquitectures com de la ciutat mateixa. La voluntat de diferenciar-se sembla respondre a una voluntat didàctica acompanyada de principis ètics, en detriment de l’harmonia del conjunt. Cal una diferenciació explícita?

Les contradiccions inherents a la definició de permanència i projectar en el temps: projectar en el temps és assumir el desgast físic o ressistir-hi? Permanent vol dir immutable o que dura molt? és possible planificar el manteniment de l’edifici? i el seu deteriorament?